Historien bag Welcome House

Læs om baggrunden for etableringen af Welcome House i Københavns Kommune

I 2016 begyndte Københavns Kommune at modtage visiterede flygtninge, der havde fået meddelt opholdstilladelse i Danmark. De nyankomne flygtninge blev tilbudt midlertidig indkvartering i Ottiliahus i Valby, mens de afventede at få en permanent bolig anvist. Københavns Kommune besluttede i forbindelse hermed at etablere et integrationsrettet aktivitetshus i stueetagen af den midlertidige indkvartering ved navn Welcome House.

Det er tanken, at trygge boligforhold ikke i sig selv er tilstrækkeligt til at bygge bro til samfundet. Nyankomne borgere, og ikke mindst flygtninge i kraft af deres ofte særlige udsathed, har glæde og nytte af en fælles base, der både repræsenterer det kendte i en ny tilværelse og giver værktøjer til at navigere i de mindre kendte sammenhænge i det omgivende samfund. Kernen i dette er sociale og indholdsrige aktiviteter for børn og voksne som kreative værksteder, danskundervisning, ture i København, formidling til foreningsliv, fællesspisning og meget mere.

Det afgørende er, at Welcome House udgør et fællesskab, hvor aktiviteterne danner udgangspunkt for skabelsen af sociale relationer mellem brugere og frivillige. Idéen er, at brugere gennem fællesskab og aktiviteter opnår tryghed ved at opsøge og indgå i nye relationer, og at kontakten til frivillige kan være et første skridt til at etablere netværk. Brugere modarbejder dermed følelsen af isolation og tilegner sig viden til at navigere i samfundet. Welcome House er således et sted at finde fodfæste for nyankomne flygtninge og et genkommende pejlemærke i integrationsprocessen for flygtninge med længere tids ophold.

Welcome House har siden sin åbning været et integrationsrettet mødested for flygtninge, frivillige og organisationer, der sammen har skabt aktiviteter og fællesskab med fokus på både barrierer og muligheder for nye borgere i København.